Biserica din Viscri


Într-o localitate izolată din județul Brașov, Viscri, se afă una dintre cele mai vechi și bine conservate biserici fortificate din Transilvania. Poziția retrasă a așezării explică și apariția sa relativ târzie în documente. Abia pe la 1400, „Alba ecclesia" (Viscri) apare într-un registru al localităților pentru plata impozitului datorat episcopatului comitatului de Rupea.

Coloniștii germani, care s-au așezat în Viscri ca imigranți după 1162, ca „alii Flandrenses", au găsit pe promontoriul din nord-estul comunei actuale o mică capelă datată din secolul al XII-lea ce aparținea secuilor. Pe la 1225, sașii au adaptat capela în etape, în concordanță cu evoluția lor socială și condițiile istorice iar fortificațiile au apărut peste două secole, datorită atacurilor turcilor. Din aceasta perioadă datează patru capiteluri romanice, păstrate în corul bisericii, unul dintre ele servind mai târziu drept cristelniţă.

Ca și toate bisericile fortificate, biserica din Viscri este dedicată în mod special cultului religios și apărării militare a comunității. Ansamblul arhitectural este format dintr-o biserică fortificată și de două incinte de apărare, dintre care doar unul a trecut testul timpului. Adaptarea capelei s-a efectuat în etape, în concordanță cu evoluția socială a coloniștilor și condițiile istorice.


Biserica de tip sală în stil romanic este alcătuită dintr-un singur naos în formă trapezoidală, dispusă pe două nivele. Interiorul bisericii este o oază de liniște și de frumos: o sală simplă, cu bănci de lemn, șubrede, care sună la orice atingere, tot mobilierul este cel original, nu s-a schimbat nimic. Tavanul casetat din 1743 se poate vedea și astăzi.



Altarul este orientat spre est, dominat de un tablou semnat de Pankratz, un pictor din Rupea, care conține imaginea "Lăsați copiii să vină la mine", iar principalul punct de atracție al bisericii este cristelnița, realizată din piatra unui capiteliu romanic din sec. XIII, ce stă așezată pe o sectiune de coloană monumentală. Se spune că amândouă provin din capela Alba Ecclesia.



Pereții și mobilierul sunt vopsite în conformitate cu tradițiile locului, în timp ce amvonul se circumscrie unui stil baroc popular din 1791. Orga a fost instalată deasupra altarului în 1723.




În a doua jumătate a secolului al XIII-lea a fost construit, la 4 m distanţă de capelă, turnul-locuinţă al greavului, asemănător cu un donjon, capela şi turnul fiind înconjurate de o incintă ovală, ceea ce reprezintă prima etapă a fortificaţiei bisericii.

În a doua fază, sala bisericii şi corul au fost dotate cu bolţi semicirculare şi supraînălţate cu un nivel de apărare, a cărui ziduri erau prevăzute cu guri de tragere. De aici se putea arunca cu apă fiartă sau păcură asupra duşmanului aflat la piciorul zidurilor.


Fortificarea bisericii a continuat în prima jumătate a secolului al XVI-lea, din cauza iminentului pericolului turcesc. În această a treia fază, biserica este lărgită spre vest, sala bisericii fiind racordată la turnul-locuinţă, care devine turn-clopotniţă şi de apărare. La parter se face legătura cu sala bisericii, iar etajul patru al turnului este legat direct cu nivelul de apărare de deasupra bisericii, turnul căpătând şi un al cincilea nivel, în care sunt aşezate clopotele, fiind prevăzut de jur împrejur cu drum de strajă. Zidul de deasupra acestui nivel este prevăzut cu mici guri de tragere, turnul fiind încheiat cu un acoperiş piramidal.

Un al doilea cordon de ziduri, acum doar de 1 m înălţime, a fost adăugat cetăţii în secolul al XVIII-lea, dar care s-a păstrează doar parţial. În secolul al XIX-lea drumul de strajă de pe zidurile de apărare a fost dezafectat, iar de-a lungul zidurilor, în interiorul incintei, au fost construite şoproane care adăposteau lăzile de cereale ale locuitorilor satului.



Actualmente, în interiorul impresionantelor ziduri ale fortificaţiilor bisericii se poate vizita şi un muzeu etnografic - Muzeul Civilizației Săsești - în care sunt expuse obiecte specifice vieţii de zi cu zi a populaţiei săseşti din Viscri.




Din anul 1999 biserica fortificată din Viscri face parte din patrimoniul mondial UNESCO, iar în anul 2016, a fost inclusă în top 5 cele mai frumoase biserici din lume fiind singura din România care a ajuns în respectivul clasament realizat de jurnaliștii de la publicaţia britanică The Telegraph.

În prezent biserica fortificată din Viscri aparține Bisericii Evanghelice de Confesiune Augustană din România.

Particularitățile așezării au atras atenția și bunăvoința unei fundații patronată de însuși regele Angliei, Charles care a renovat biserica și câteva case din localitate redându-le ceva din strălucirea inițială.