Valea Viilor, este o localitate în județul Sibiu cunoscută mai ales pentru biserica sa fortificată. Datorită valorii arhitectonice şi sistemului de fortificaţie conservat aproape în întregime, Biserica fortificată din Valea Viilor a fost înscrisă în 1999 pe Lista Patrimoniul Mondial UNESCO.
Biserica fortificată săsească din Valea Viilor este mai puţin cunoscută decât cele de la Viscri, Biertan sau Prejmer, deşi este foarte uşor accesibilă şi cel puţin la fel de impunătoare.
Pe locul unei biserici romanice, cursul secolului al XIV-lea au fost începute lucrările la biserica dedicată Sfântului Petru, în stil gotic.
Lăcaşul de cult iese în evidenţă de la distanţă, prin cele două turnuri de mari dimensiuni care se înalţă la extremităţile axei longitudinale. Este una dintre cele mai solide biserici-cetate construite de saşi şi unul dintre monumentele reprezentative de patrimoniu.
La începutul secolului al XVI-lea biserică a fost supraînălţată iar ultimul nivel a fost amenajat ca ultim refugiu de apărare, în caz de asediu. Aici au fost construite metereze, găuri de tragere şi spaţii prin care se arunca cu proiectile asupra atacatorilor. Cea mai înaltă structură a fost ridicată deasupra corului, pe patru niveluri. Etajele de apărare ridicate deasupra cloptniţei, navei bisericii şi corului comunică între ele, ca o veritabilă cetate amplasată deasupra bisericii propriu-zise. La etajul de apărare se poate ajunge cu ajutorul celor trei turnuri cu scări spiralate, unul dintre ele asigurând accesul şi în clopotniţă.
Intrările în biserică au fost întărite, cu pridvoare solide şi grilaje de fier, iar lângă ele au fost ridicate turnuri rotunde, cu scări în spirală care duc spre nivelul fortificat. Unul dintre grilaje, cel din partea de nord, datând din 1525, s-a păstrat intact.
Biserica este înconjurată şi de un zid ovoidal, înalt de 6-7 metri, prevăzut cu un drum de strajă de lemn, sprijinit pe arce de cărămidă, care se păstrează integral. Zidul are la rândul său patru turnuri, în cele patru puncte cardinale.
Interiorul bisericii fortificate din Valea Viilor este foarte interesant: sala, de mici dimensiuni, are un plafon boltit, iar pe el se poate vedea o reţea de nervuri destul de complicată.
Altarul a fost construit în 1779 de Stephan Folbarth. Îl arată pe Iisus Hristos pe cruce, cu Paulus în dreapta și Johannes în stânga.
Capacul amvonului este din 1746. Decorațiile sale sunt realizate din lemn.
Datorită valorii arhitectonice şi sistemului de fortificaţie conservat aproape în întregime, clădirea a fost înscrisă în 1999 pe Lista Patrimoniul Mondial UNESCO. Imaginea acestui tezaur petrificat este atât de impunătoare, încât vizitatorul nu poate să nu fie surprins de măiestria celor ce l-au construit.