Satele săsești au început a fi construite de la mijlocul secolului al XII-lea, când regele Géza al II-lea a adus coloniști germani în regiune pentru a proteja frontierele orientale ale Regatului Ungariei de invaziile cumane. După sosirea în regiune a cavalerilor teutoni la începutul secolului al XIII-lea și conform acordurilor cu regele Ungariei, germanii au obținut un statut special printre populațiile provinciei, iar civilizația lor a putut supraviețui în cadrul unor puternice comunități de țărani, de meșteșugari și de comercianți.
Sașii aveau să schimbe cu totul Transilvania și lor le datorăm orașe superbe, precum Brașov, Sibiu, Mediaș, Bistrița și, evident, Sighișoara. Ei au introdus la noi orașele construite după un plan și au dezvoltat la început sate cu gospodăriile înșirate pe două rânduri, de-a lungul unei ulițe sau în jurul unei piețe. Datorită sașilor putem admira în prezent o mulțime de biserici fortificate
Sașii au adus din Europa de Vest cele mai avansate tehnici agricole ale acelor vremuri, au măsurat cu migală loturile, au construit mori cu apă, au introdus noi culturi și au crescut rapid suprafața agricolă, și prin defrișare. Au adus unelte agricole moderne, de la pluguri, până la topoare, și s-au folosit mult de animale la muncile agricole. Primele familii de sași au venit în jurul anului 1200, din zona Rinului și Moselei și au ajuns în Transilvania.
Sașii au venit din cealaltă parte a Europei, după un parcurs lung și foarte greu, iar cronicile scriu că în unele zone și-au croit drum cu topoarele prin păduri. Sașii au venit atrași de privilegiile promise. Nu doar că se puteau folosi cum voiau de resursele naturale, dar negustorii nu plăteau vamă în regat și își puteau alege singuri judecătorii care să rezolve problemele care apăreau în comunități.
La câteva decenii după ce sașii au sosit în Transilvania s-a petrecut un eveniment dezastruos: invazia mongolă, iar estimările indică faptul că cel puțin un sfert din locuitorii Regatului Ungariei ar fi pierit, iar o mulțime de așezări au fost șterse de pe suprafața pământului și nu și-au mai revenit.
Era nevoie de fortificații, deoarece, de mai multe ori pe secol, se petreceau incursiuni de jaf în Transilvania, inițiate de turci, de tătari, de armate de mercenari, dar uneori și de valahi sau de maghiari