Biserica din Saschiz


Capitala sașilor în evul mediu, localitatea Saschiz, județul Mureș a fost atestată documentar în anul 1309. Aici oaspeții sași au ridicat o impresionantă biserică fortificată, situată chiar pe marginea DN13, la 20 de kilometri de Sighișoara.


Biserica evanghelică fortificată din Saschiz, este o biserica sală în stil gotic târziu, fiind ridicată între anii 1493 şi 1525 pe locul unei basilici romanice. Biserică fortificată a fost ridicată în onoarea regelui Ștefan I al Ungariei, purtând hramul „Sfântul Ștefan”. Dacă majoritatea monumentelor similare au fost inițial doar lăcașe de cult, întărite ulterior, pentru a asigura protecția localnicilor în caz de atac asupra satului, biserica din Saschiz a fost proiectată direct ca biserică și fortăreață.

Biserica este masivă, construită din piatră de carieră, fiind întărită cu 22 de contraforturi.



Biserica este de tip sală, cu elemente de factură gotică, iar corul este închis pe trei laturi.

Bolta în plasă a navei a fost reconstruită în anul 1878.



Mobilierul interior aparţine preponderent stilului baroc. Strana din cor bogat decorată este de factură gotică.



Altarul baroc a fost ridicat în 1735, tabloul principal, pictat în 1820, este flancat de coloane corintice



Amvonul, a fost realizat în perioada barocului,fiind datat din 1709.



Cristelnița datează din secolul al XVI-lea și are piciorul lucrat din gresie.

Biserica adăposteşte unul dintre cele mai frumoase potire lucrate de meşterii aurari din Transilvania. Potirul de la Biserica evanghelică din Saschiz este bogat ornamentat şi are baza cupei îmbrăcată într-un ansamblu decorativ cu raze şi o bordură cu floricele de crin. Pe piciorul-suport al potirului se află gravate portretele regilor unguri Ştefan, Emeric şi Ladislau.

Orga se afla deasupra altarului, dar ulterior În secolul al XVIII-lea aceasta a fost relocată într-o tribună pe latura vestică, special construită.




La Saschiz, cel mai impresionant element de fortificare este etajul bisericii. Practic, este vorba de o veritabilă cetățuie în pod, care se întinde deasupra întregii biserici. Accesul se face pe două scări spiralate, construite din piatră. Nivelul este prevăzut cu ferestre de tragere și orificii prin care se puteau arunca proiectile asupra asediatorilor, fiind ieșit în afară și susținut pe arcade.



Turnul-clopotniță a fost construit din piatră și cărămidă, având acoperișul din țiglă smălțuită și colorată și îndeplinește un dublu rol, fiind principalul element al sistemului defensiv, dar și clopotniță. Zidurile groase de piatră măsoară 3 m grosime la bază, îngustându-se treptat la fiecare nivel, fiind prezente guri de tragere și metereze pe toate laturile. Turnul a fost modificat în anul 1677 după modelul Turnului cu Ceas din Sighișoara, iar o serie de incendii au condus la alte reparații și intervenții asupra structurii sale, forma actuală a acoperișului datând din 1791.





Din anul 1999 biserica fortificată săsească de la Saschiz este înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO, fiind una dintre cele șapte biserici fortificate din țara noastră care fac parte din UNESCO.Localitatea Saschiz a fost vizitată și de Regele Charles al III-lea al Marii Britanii, devenind foarte cunoscută.