Cetatea din Feldioara, comuna Feldioara, județul Brașov, a fost construită în secolul XIII, cetatea de la Feldioara fiind cea mai importantă fortificație ridicată de cavalerii teutoni în Transilvania. Cetatea este monument istoric, până în anul 2013 o ruină, aceasta a fost restaurată în totalitate în perioada anilor 2013 - 2017.
Așezarea medievală a fost ȋnfiinţată de coloniştii saşi ȋn partea a doua a secolului al XII-lea, iar ȋn perioada 1211–1225 Feldioara devine reşedinţa cavalerilor teutoni care au stăpȃnit Ţara Bȃrsei.
Denumirea în maghiară a localității este "Föld-Vár", cu semnificația de "cetate de pământ", iar în germană Marienburg cu înțelesul de "Cetatea Mariei". Fecioara Maria era patroana Ordinului cavalerilor teutoni, cetatea Feldioarei fiind cea mai importantă fortificație ridicată de ei în Țara Bârsei. Construirea acestei cetăți s-a derulat ca urmare a acordării cavalerilor teutoni, de către Andrei al II-lea, a dreptului de a se așeza în această zonă și a popula "terra deserta et inhabitata" cu scopul de a apăra teritoriile coroanei maghiare .
După marea invazie tătară care a adus mari pagube în Transilvania, a avut loc o adevărată efervescență în construirea și ridicarea de noi fortificații. Cum cetatea din Feldioara a fost practic distrusă, localnicii au reconstruit-o cu o incintă ovală, după forma platoului, făcându-i intrarea prin sud, ridicând turnuri de apărare, astăzi putând fi văzut doar cel vestic. Turnurile erau prevăzute cu niveluri separate prin platforme, ele comunicând prin intermediul scărilor din lemn. Turnul din est se presupune că era prevăzut și el cu platforme dar avea o boltă semicilindrică. Din turnul din sud se mai păstrează doar elementele de la bază. Curtina are o înălțime de 6 până la 7 metri, la jumătatea sa putându-se observa găurile în care se fixau bârnele consolelor care susțineau drumul de strajă. În partea de sud se mai observă mașiculiuri, iar în vestul curtinei exista o fântână cu adâncime de circa 70 de metri.
La Cetatea Teutonilor au fost restaurate toate turnurile și zidurile de incintă (turnurile de Nord, Sud, Est, Vest și zidul Zwinger de protecție), iar fortificațiile teutone inițiale au fost conservate. În curtea interioară au fost puse în valoare, prin marcare la nivelul solului, resturile unei capele inițiale și ale unei mănăstiri. A fost reconstruită fântâna și s-a amenajat un spațiu de belvedere pe zidul de strajă, de unde poate fi admirată panorama Ţării Bârsei.
Vizitatorii pot descoperi expoziţiile ce sunt găzduite în interiorul cetății.
-În turnul de vest - Expoziția mărturii arheologice și la ultimul nivel al turnului - Expoziția cavalerilor teutoni
-În turnul de nord - Expoziția Feldiorenii Marii Uniri
In cetate se desfășoară la începutul lunii septembrie Festivalul “Cavalerii Teutoni se întorc în Cetatea Feldioara” - o manifestare înscrisă în proiectul „Obiective culturale, tradiţii şi obiceiuri în Comuna Feldioara”.
De-a lungul timpului, localnici şi numeroşi turişti veniţi din ţară şi din Europa, îndeosebi din Germania, au avut parte, în cadrul acestui festival ajuns în acest an la a XII-a ediție, de un program cultural – artistic bogat şi atractiv, ce cuprinde, și în prezent, nenumărate momente cu specific medieval: deschiderea evenimentului acompaniați de fanfara de juniori Feldioara, paradă şi demonstraţii cu cai, cavaleri şi domniţe; concert de muzică medievală; animație medievală, demonstraţii de artă şi lupte medievale, recitaluri, spectacole ale elevilor de la Liceul Teoretic „Petru Rareş” din localitate şi spectacol cu torțe.